witbalans

Online fotocursus

De witbalansinstelling op de camera is bedoeld om onder verschillende lichtomstandigheden de juiste kleurtemperatuur in te kunnen stellen zodat een wit onderwerp ook wit op de foto komt en niet oranje bij kaarstlicht of groen bij TL-verlichting.


De witbalans kent een aantal instellingen namelijk automaat, lichtbronvoorkeuze of handmatig instelling.


Bij de automatische witbalans AWB meet de camera de gemiddelde kleurtemperatuur van het beeld en gebruikt deze voor het corrigeren van de kleur van het beeld.


Dit is een goed gemiddelde en zal in gemiddelde situaties buitenhuis uitkomst bieden.


Voor het fotograferen in andere situaties is er een aantal keuzestanden voor de witbalans op de camera aanwezig.


Het instellen van de witbalans op basis van een testopname is de beste manier om altijd de goede kleurtemperatuur in te stellen.


Het is daarbij ook de meest omslachtige manier en moet bij iedere wisselende lichtsituatie opnieuw worden bepaald.


Om een proefopname te maken voor de witbalans wordt een opname van een wit object gemaakt met de juiste belichting. Bij onder- of overbelichting is de witbalans niet correct.


Selecteer in het WB menu , ga vervolgens in het menu naar custom WB en kies de gemaakte opname om de kleur te importeren als WB.


Omdat er niet altijd een echt wit onderwerp in de nabijheid is zijn er twee hulpmiddelen voor de fotograaf ontwikkeld namelijk: witbalanskaarten en witbalansfilters.


De witbalanskaart of een wit vel papier wordt voor het onderwerp gehouden in het licht dat ook op het onderwerp valt (gereflecteerd licht) en wordt gefotografeerd.


Met een witbalansfilter ga je op de plaats van het onderwerp staan en maakt een opname richting de lichtbron (opvallend licht).
Hans Ros

info@123cursus-fotografie.nl

Tel: 06 - 11 520 092

CURSUSLOCATIE

De cursuslocatie van de basiscursus is in Waddinxveen en wordt nader bekend gemaakt in een email na aanmelding voor de cursus.


De cursus portretfotografie wordt gehouden in Den Haag


FACEBOOK

Like onze facebookpagina.

Copyright 2021 © All Rights Reserved