sensor

Online fotocursus

Dit is het eigenlijke opnamedeel dat vergelijkbaar is met de film van vroeger.


Het aantal megapixels (MP) dat de sensor bevat is een van de meest besproken onderwerpen en het aantal megapixels blijft maar groeien.


De megapixelsrace is echter geen garantie voor een goede en scherpe foto. Dus een goede combinatie met 5 MP levert een beter beeld op dan een mobiele telefoon met 5 MP.


De kwaliteit van de foto is meer afhankelijk van de kwaliteit van het opvallend licht en de kwaliteit van de “pixels” dan van het aantal pixels.


De hoeveelheid MP gaat pas een rol spelen in het geval van grote afdrukken op A3 formaat en groter.


De sensor bestaat uit miljoenen microscopisch kleine lensjes die het binnenkomende licht bundelt naar een fotocel.


Zodra de fotocel voldoende belicht wordt en dit wordt bepaald door een bepaalde grenswaarde, zal de fotocel afhankelijk van de intensiteit steeds lichter worden.


Dus een fotocel geeft geen signaal af en blijft zwart totdat er voldoende licht opvalt.


Daarna zal de fotocel geleidelijk via grijs naar wit veranderen.


Tussen de microlens en de lichtgevoelige sensor bevindt zich een kleurenfilter, rood of groen of blauw (RGB), die alleen die respectievelijke kleur doorlaat.


De fotocellen zijn gerangschikt volgens een mozaïek patroon op de sensor waarbij er twee groene filters en één rode en blauwe bij elkaar liggen.


Er zijn meer groene filters omdat het menselijk oog gevoeliger is voor de kleur groen.


Het patroon dat over de hele sensor ligt wordt het Bayer filter genoemd, naar  de uitvinder Dr. Bryce E. Bayer.


De toepassing van het filter betekent dat een pixel op de foto niet overeenkomt met één fotocel maar het resultaat is van de waarde van vier bij elkaar liggende cellen.


Iedere fotocel geeft op basis van zijn belichting een bepaalde spanning af aan de elektronica in de camera. waarmee in feite de kleur van een pixel wordt berekend aan de hand van vier verschillende kleurwaarden.


Hans Ros

info@123cursus-fotografie.nl

Tel: 06 - 11 520 092

CURSUSLOCATIE

De cursuslocatie van de basiscursus is in Waddinxveen en wordt nader bekend gemaakt in een email na aanmelding voor de cursus.


De cursus portretfotografie wordt gehouden in Den Haag


FACEBOOK

Like onze facebookpagina.

Copyright 2021 © All Rights Reserved