raw

Online fotocursus

Op de camera is vaak de keuze te maken tussen het opslaan van het onbewerkte beeld ook wel RAW (Canon) of NEF (NIKON) genaamd en het al deels bewerkte en gecomprimeerde beeld in JPG.


Het RAW beeld geeft exact weer wat er door de sensor is waargenomen. Iedere pixel komt overeen met één byte en daarnaast wordt informatie over de helderheid en contrast vastgelegd.


Dit is de reden waarom RAW beelden groter zijn dan de megapixel waarde van de camera.


Het RAW beeld moet altijd bewerkt worden en dit wordt soms als nadeel ervaren. Echter dit weegt niet op tegen de voordelen die een RAW beeld biedt zoals correctie van de belichting, scherpte, kleur etc


Bij het opslaan van het beeld in JPG worden er door de processor een aantal standaard acties verricht. Zo wordt het beeld verscherpt, worden grote contrasten enigszins genormaliseerd en het belangrijkste het beeld wordt gecomprimeerd.


Bij deze compressie gaan gegevens verloren die nooit meer te reconstrueren zijn, ze zijn gewoon verdwenen.


Vooral in delen met gelijkmatig contrast kan er een vervlakking van het beeld optreden.


Ongeacht welke keuze wordt gemaakt, RAW of JPG, ga altijd voor het grootst mogelijke formaat, dit bevat de meeste beeldinformatie.


Het is altijd makkelijker om te verkleinen en zo pixels te laten vervallen dan software iets te laten verzinnen dat er niet (meer) is.


Hans Ros

info@123cursus-fotografie.nl

Tel: 06 - 11 520 092

CURSUSLOCATIE

De cursuslocatie van de basiscursus is in Waddinxveen en wordt nader bekend gemaakt in een email na aanmelding voor de cursus.


De cursus portretfotografie wordt gehouden in Den Haag


FACEBOOK

Like onze facebookpagina.

Copyright 2021 © All Rights Reserved