lichtsterkte

Online fotocursus

Diafragma en percentage lichtdoorlaatbaarheid

Diafragmareeks

Naast de brandpuntafstand wordt een objectief gekenmerkt door zijn lichtsterkte.


De lichtsterkte wordt aangeduid met een f/ en een getal dat gelijk is aan de maximale diafragma-opening. De lichtsterkte geeft de verhouding weer tussen de brandpuntafstand en de diameter van de lens (f/ = lengte(mm) / diameter(mm)


De genoemde diafragmawaarde bij een objectief is dus een verhoudingsgetal en geeft de maximale grootte van de opening in het objectief aan dat licht doorlaat.


Omdat de verhouding (één staat tot) bij het diafragma niet wordt genoemd kan er verwarring ontstaan. Een objectief van f/2 is 8 maal lichtsterker dan een van f/5.6. Hoe kleiner het f/ getal des te meer licht het objectief kan doorlaten en des te lichtsterker het objectief is. De stappen tussen de diafragmawaarden worden ook wel stops genoemd. Iedere stop is een factor 2 in de oppervlakte van de opening van de lens en dus de helft of het dubbele van de doorgelaten hoeveelheid licht. Om de oppervlakte van een cirkel te halveren moet men de diameter met een factor 1.4 (vierkantswortel van 2) verkleinen.


Dit verklaart de reeks getallen die de grootte van het diafragma aangeven.


Omdat de lichtsterkte een verhoudingsgetal is, betekent dit dat f/2.8 bij een 28 mm objectief aanzienlijk eenvoudiger is te verwezenlijken dan bij een 300 mm objectief. Bij een 28 mm objectief wordt f/2.8 al bereikt bij een opening van 10 mm terwijl dit bij een 300 mm objectief meer dan 100 mm moet zijn.


Hans Ros

info@123cursus-fotografie.nl

Tel: 06 - 11 520 092

CURSUSLOCATIE

De cursuslocatie van de basiscursus is in Waddinxveen en wordt nader bekend gemaakt in een email na aanmelding voor de cursus.


De cursus portretfotografie wordt gehouden in Den Haag


FACEBOOK

Like onze facebookpagina.

Copyright 2021 © All Rights Reserved