lichtmeter

Online fotocursus

Lichtbepaling


IntegraalmetingCentrummetingPuntmetingHet meest complexe deel van de camera is waarschijnlijk wel het belichtingssysteem.


De lichtmeter meet niet alleen de hoeveelheid licht dat van het onderwerp richting de camera wordt gereflecteerd (reflective metering) maar zorgt ook voor de instelling van de witbalans (de kleur van het licht) en de gevoeligheid van de sensor.


In het geval van te weinig licht wordt ook de flitser op de camera in werking gesteld.


Het hart van de lichtmeter wordt gevormd door meerdere fotodioden, tot soms wel 45 stuks, die signalen afgeven op basis waarvan de juiste belichting wordt berekend.


De lichtmeter werkt niet met kleur maar op basis van intensiteit van het licht en werkt met een gemiddelde grijswaarde (18%).


Dit betekent dat de lichtmeter iedere intensiteit hiernaartoe terug probeert te brengen, dit geldt voor het diepste zwart tot het helderste wit.


De lichtmeter van de camera kent meestal drie manieren om het gereflecteerde licht te interpreteren namelijk:


de integrale lichtmeting, waarbij gebruik gemaakt van verschillende meetpunten over het hele beeld en wordt het "beste" gemiddelde bepaald,


de centrum lichtmeting. Hierbij wordt een aantal meetpunten gebruikt rond het midden van de foto. Het aantal meetpunten dat hierbij gebruikt wordt is minder dan bij de integrale lichtmeting.

Dit gebied is ongeveer 40% van de integraalmeting. Het idee hierachter is dat het belangrijkste deel van de foto correct belicht wordt,


de spot lichtmeting, waarbij alleen het midden van het beeld wordt gemeten.

Dit geeft de mogelijkheid om het belangrijkste deel van de foto precies te belichten.Hans Ros

info@123cursus-fotografie.nl

Tel: 06 - 11 520 092

CURSUSLOCATIE

De cursuslocatie van de basiscursus is in Waddinxveen en wordt nader bekend gemaakt in een email na aanmelding voor de cursus.


De cursus portretfotografie wordt gehouden in Den Haag


FACEBOOK

Like onze facebookpagina.

Copyright 2021 © All Rights Reserved