histogram

Online fotocursus

OnderbelichtGoed belicht

Overbelicht

Na het nemen van de foto wordt - afhankelijk van de instelling - het histogram getoond op het LCD scherm achter op de camera.


Deze functie kan vaak op een aantal manieren worden ingesteld maar voor de fotograaf geeft het de info stand alle informatie over de genomen foto.


Naast de belangrijkste instellingen en een kleine afbeelding van de foto wordt een deel van het scherm ingenomen door het histogram.


Het histogram geeft in grafische vorm de informatie over de belichting van de foto. Aan het histogram kan gezien worden hoe de foto belicht is. Het geeft aan de uiterste linkerkant informatie over het aandeel zwart in de foto en aan de uiterste rechterkant informatie over het aandeel wit. Tussen deze uiterste zitten de grijswaarden.


Het aantal pixels dat voorkomt wordt vertikaal getoond. Hierdoor krijgt het histogram een bepaalde berg vorm.

Bij onderbelichte opnamen bevat het beeld veel zwarte en donkergrijze pixels.


Dit zorgt ervoor dat er aan de linkerkant van het histogram aan opeenhoping ontstaat.


Bij een goed belichte foto met een gelijkmatig contrast zal het beeld van het histogram meer hoogte in het midden tonen aflopend naar de buitenkanten.


Bij overbelichting is er te veel echt wit in het beeld wat voor een opeenhoping van pixels aan de rechterkant van het histogram zorgt.


In de pieken aan de uiteinden, zowel links als rechts, is er geen detail meer aanwezig in het beeld.


Al de zwarte pixels zijn echt zwart en alle witte pixels zijn superwit.


Beide uitersten geven aan dat er iets mis is met de belichting van het onderwerp.

Onderwerpen met grote contrasten geven een beeld alsof de belichting correct was met pieken aan de uiteinden.


Het beste is natuurlijk pieken in het histogram aan het uiteinde te voorkomen maar als dat niet lukt dan heeft het onderbelichten van een opname de voorkeur.

De onderbelichting wordt dan zo ingesteld dat het aantal witte pixels zo laag mogelijk blijft. Onderbelichte foto’s zijn met de huidige software beter te redden dan overbelichtte.


In de foto zelf op het LCD scherm geeft een knipperend deel aan waar de overbelichting zich bevindt.


Door dit deel nauwkeuriger te belichten, bijvoorbeeld met behulp van spotmeting, kan de overbelichting voorkomen worden.


Hans Ros

info@123cursus-fotografie.nl

Tel: 06 - 11 520 092

CURSUSLOCATIE

De cursuslocatie van de basiscursus is in Waddinxveen en wordt nader bekend gemaakt in een email na aanmelding voor de cursus.


De cursus portretfotografie wordt gehouden in Den Haag


FACEBOOK

Like onze facebookpagina.

Copyright 2021 © All Rights Reserved