cropfactor

Online fotocursus

Verschillende uitsneden per sensorformaat

Full-frame    24,0 x 36,5 mm

APS-H          17,8 x 28,7 mm

APS-C         15,1 x 22,7 mm

Telefoon      2,4 x  3,2 mm

De cropfactor is de waarde waarmee de maat van de sensor moet worden vermenigvuldigd om te komen tot het kleinbeeldformaat (full-frame) van 24x36 mm.


De meeste sensoren in digitale camera’s zijn kleiner dan het kleinbeeldformaat. Dit heeft gevolgen voor de beelduitsnede.


Hoe groter de cropfactor hoe minder van het totaalbeeld van het onderwerp op de sensor komt in verhouding met het kleinbeeldformaat.


Hierdoor lijkt het of je met een langere brandpuntafstand (kleinere beeldhoek) fotografeert dan er op het objectief staat. Er wordt dus alleen gebruik gemaakt van het centrum van het objectief.


Een objectief van 20 mm wordt qua beeldhoek bij een cropfactor van 1,5 gelijk aan een 30 mm objectief.


Dit lijkt heel handig want je fotografeert bijna altijd met een gematigd teleobjectief.


Helaas heeft de cropfactor ook een nadeel, een super-groothoekobjectief van 16 mm wordt 24 mm en dan zijn landschapsfoto’s met een echte supergroothoek niet meer mogelijk.Een bijkomend nadeel zijn de kosten, een super-groothoekobjectief van 14 mm of 16 mm is veel duurder dan een 24 mm objectief.


Hans Ros

info@123cursus-fotografie.nl

Tel: 06 - 11 520 092

CURSUSLOCATIE

De cursuslocatie van de basiscursus is in Waddinxveen en wordt nader bekend gemaakt in een email na aanmelding voor de cursus.


De cursus portretfotografie wordt gehouden in Den Haag


FACEBOOK

Like onze facebookpagina.

Copyright 2021 © All Rights Reserved