creatieve standen

Online fotocursus

Beschikbare functies

Scherptediepteknop

In de functietabel is te zien welke settings de camera standaard instelt voor de genoemde programma’s.


In de tabel worden de sluitertijd en het diafragma niet genoemd omdat deze per opname verschillen, maar ook deze worden door de camera ingesteld.     


Bij de voorkeurstanden P, Tv, Av en M kunnen conform de tabel de instellingen allemaal zelf bepaald worden.


Dit geeft de fotograaf maximale vrijheid om zelf te bepalen hoe de opname gemaakt gaat worden.


ProgrammaDeze stand werkt in grote lijnen hetzelfde als de volautomatische stand, maar geeft meer vrijheid bij het bepalen en instellen van de belichtingsvariabelen.


De sluitertijd en het diafragma worden nog wel gekozen door de camera aan de hand van de gemeten belichting maar in deze zijn als combinatie beïnvloedbaar.


Het is dus in deze stand mogelijk om scherptediepte of bewegingsonscherpte te creëren door voor een bepaalde combinatie te kiezen.


In het geval dat er geen juiste belichting gemaakt kan worden, gaan onderin het zoekerbeeld de sluitertijd en het diafragma knipperen.


Bij een lange sluitertijd en een groot diafragma duidt dit op onderbelichting en bij een korte sluitertijd en een klein diafragma op overbelichting.


SluitertijdDeze stand geeft de mogelijkheid om handmatig een sluitertijd te kiezen van 1/30 s tot 1/4000 s. De camera zal op basis van deze - en de overige - instelling(en) het best bijbehorende diafragma kiezen.


Daarnaast heeft de fotograaf volledige controle over de andere belichtingsvariabelen inclusief de belichtingscompensatie. Dit is de ideale stand om controle over beweging in het beeld te krijgen


Indien het diafragmagetal in het zoekerbeeld knippert duidt dit op een verkeerde belichting.


Een groot diafragma duidt op onderbelichting en een klein diafragma op overbelichting


DiafragmaBij de diafragmavoorkeurstand heeft de fotograaf volledige controle over het diafragma en de camera bepaalt de daarbij behorende sluitertijd die voor een correcte belichting kan zorgen.


En ook in deze stand kunnen de andere belichtingsvariabelen naar eigen inzicht aangepast worden inclusief de belichtingscompensatie.


Met deze stand is er een maximale controle over de scherptediepte in de foto


Indien onder in het zoekerbeeld een lage sluitersnelheid knippert duidt dit op onderbelichting en een hoge sluitersnelheid op overbelichting.


Het zoekerbeeld van de camera gebruikt altijd het grootste diafragma. Pas bij de opname sluit het diafragma zich tot de ingestelde waarde.


Om de scherptediepte van het beeld zoals dit vastgelegd vooraf te kunnen beoordelen heeft de camera een scherptediepteknop.


Door deze scherptediepteknop in te drukken sluit het diafragma zich tot de ingestelde waarde en kan het beeld door de zoeker beoordeeld worden.


Dit vergt enige concentratie want zodra het diafragma zich sluit komt er nog maar heel weinig licht de camera binnen.


Het beeld lijkt zwart te worden, maar nadat het oog zich hierop heeft ingesteld wordt het beeld vanzelf duidelijker.


Zolang de scherptediepteknop is ingedrukt is de belichting vastgezet (AE-lock)HandmatigIn deze stand zijn zowel de sluitertijd als het diafragma handmatig instelbaar.


De sluitertijd kan in deze stand ook op B (Bulb) gezet worden.


In de B-stand wordt het openen en sluiten van de sluiter handmatig bediend, sluitertijden tot 999 s zijn mogelijk.


Onderin het zoekerbeeld wordt aangegeven of de camera vindt dat er onder- of overbelichting plaatsvindt en in welke mate.


Tot 2 stops wordt dit per halve stop aangegeven en daarboven zal het belichtingsmerkteken gaan knipperen. De belichtingscompensatie zoals deze bij Tv en Av beschikbaar is wordt hiermee vervangen.


Automatische scherptediepteDeze stand is bedoeld voor het nemen van foto’s van grote groepen mensen, landschappen met veel detail in de voorgrond of ieder ander “diep” onderwerp volledig scherp moet worden vastgelegd.


De camera bepaalt in deze stand de sluitertijd en het diafragma, de overige instellingen kunnen wel aangepast worden.


In deze stand bepaalt de camera de optimale focusafstand met behulp van het autofocussysteem.


De afstanden tot de elementen die vallen op de scherpstelpunten worden gemeten, vervolgens worden dan de optimale focusafstand en het diafragma bepaald om alle onderwerpen scherp vast te leggen.

Dit lijkt dus sterk op het fotograferen op basis van de hyperfocale afstand. Waarbij ook gebruik gemaakt wordt van de combinatie focusafstand en scherptediepte.Hans Ros

info@123cursus-fotografie.nl

Tel: 06 - 11 520 092

CURSUSLOCATIE

De cursuslocatie van de basiscursus is in Waddinxveen en wordt nader bekend gemaakt in een email na aanmelding voor de cursus.


De cursus portretfotografie wordt gehouden in Den Haag


FACEBOOK

Like onze facebookpagina.

Copyright 2021 © All Rights Reserved