autofocussensor

Online fotocursus

Onscherp op sensorstrip

Scherp op sensorstrip

In de digitale camera bevindt zich een autofocussensor die op basis van contrast het objectief verdraaid tot het contrast op de sensor het grootst is.


In de camera bevindt zich een strip van 100-200 fotocellen (linear sensors) die gelijk zijn aan de fotocellen op de beeldsensor.


Deze sensorstrip bevindt zich voor het licht op gelijke afstand van de fotosensor.


De processor in de camera vergelijkt de intensiteit van het licht dat op een fotocel valt met de intensiteit van naastliggende cellen.

Als er weinig verschil in intensiteit is dan is het beeld uit focus.

De processor laat de lens net zolang verplaatsen tot het contrast tussen de fotocellen maximaal is.


Omdat de autofocus op basis van contrastverschillen werkt is het goed mogelijk dat onderwerpen die egaal van kleur zijn niet goed automatisch kunnen worden scherpgesteld.


Dit kan voorkomen als er bijvoorbeeld veel monotone kleuren in het beeld zitten. Het objectief draait dan verschillende keren eerst helemaal naar oneindig en vervolgens weer terug naar zijn kortste scherpstelafstand. Dit wordt “hunten” genoemd.


Als dit voorkomt kan de camera handmatig worden scherpgesteld of kan dit worden voorkomen door scherp te stellen op iets anders dat op hetzelfde vlak ligt als het onderwerp en vervolgens, met de ontspanknop half ingedrukt, opnieuw de compositie te bepalen.


Er wordt dus scherp gesteld op het beeld dat op de autofocussensor het beste contrast geeft.


Dit hoeft niet altijd gelijk te zijn aan wat de fotograaf in gedachten had.


Hans Ros

info@123cursus-fotografie.nl

Tel: 06 - 11 520 092

CURSUSLOCATIE

De cursuslocatie van de basiscursus is in Waddinxveen en wordt nader bekend gemaakt in een email na aanmelding voor de cursus.


De cursus portretfotografie wordt gehouden in Den Haag


FACEBOOK

Like onze facebookpagina.

Copyright 2021 © All Rights Reserved